DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

“Sözlük Özgürlüktür”

ANAHTAR KELİMELERLE HİKÂYE ANLATMA YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ:

1-Dilimizin Zenginlikleri “Sözlük Özgürlüktür” teması altında yer alan Anahtar Kelimelerle Hikaye Anlatma Yarışması ile öğrencilerimizin Türkçedeki söz hazinesini, söz dağarcığını, kelime hazinesini, kelime kadrosunu ve söz varlığını tanımalarını sağlamak,

2- Öğrencilerimizin toplum içindeki duruşlarına olumlu ve kalıcı bir nitelik kazandırmak,

3- Öğrencilerimizin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek,

4-Öğrencilerimizin potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri uygun zemini hazırlamak,

5- Okuyan ve düşünen nesillerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak,

6-Öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirmek, düşünce dünyasına hitap edebilmek,

7-Öğrencilere düşünme, yorumlama yeteneği kazandırmak,

8- Öğrencilerin özgüven duygusunu geliştirmek,

9-Öğrencilerin anlama ve anlatma becerisini geliştirmektir.

YARIŞMA KATILIM ŞARTLARI

1. ’’Dürüstlük, orman, cesaret, pişirmek, çanta, macera, ateş, kamp’’ bu kelimeler doğrultusunda hikâye anlatılacak.
2. Yarışmaya okulumuzdaki tüm kademe öğrencileri katılabilir.
3. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir (1) hikâye ile katılacak ve her sınıftan (2) öğrenci seçilecektir.

4. Anlatılacak hikâye öğrenciye verilen kelimelerle özgün bir şekilde hazırlanmalıdır.
5. Hikâyeyi anlatacak öğrenci, hikâyenin bir (1)nüshasını kendi el yazısı ile ders öğretmenine vermelidir. 26.12.2023 tarihine kadar yazı inceleme ve seçme kuruluna teslim edilmelidir.
6. Farklı platformlardan alınan benzer eserler yarışmadan elenecektir.
7. Hikâye anlatma Türkçe anlatım tekniklerine uygun olmalıdır.
8. Anlatılacak hikayeler en az 75-100 arası kelime içermelidir.
9. Anlatılacak hikayeler A4 ebatında hazırlanmalı ve komisyona kurşun kalemle yazılarak teslim edilmelidir.
10. Anlatılacak hikayeler için öğrenci tanıtım sayfası bulunmalıdır. Dış kapakta hikâyenin adı, hazırlayanın adı-soyadı, sınıfı ve numarası bulunmalıdır.
11. Dereceye giren eserler okul yazı inceleme ve seçme kurulu tarafından ödüllendirilecektir.

Kriter

Puan

Hikayenin özgünlüğü

20

Hikayenin özgünlüğü, ilgi çekiciliği ve düşündürücülüğü.

Hikayenin akıcılığı

20

Hikayenin akıcı ve anlaşılır olması.

Hikayedeki olayları oluş sırasına göre anlatma

20

Hikayedeki olayların oluş sırasına uygun olması.

Anahtar kelimeleri kullanma

20

Hikayenin anahtar kelimeleri içermesi ve bu kelimelerin hikayede doğru ve yerinde kullanılması.

Hikaye anlatımında beden dilini etkili kullanma

10

Hikaye anlatımında beden dilinin etkili kullanılması.

Dinleyiciler ile göz teması kurma

5

Dinleyiciler ile göz teması kurulması

İşitilebilir bir ses tonuyla anlatma, vurgu ve tonlamalara dikkat etme

5

İşitilebilir bir ses tonuyla anlatma, vurgu ve tonlamalara dikkat ederek anlatma

Hikayenin özgünlüğü kriteri, hikayenin özgünlüğü, ilgi çekiciliği ve düşündürücülüğü açısından değerlendirilecektir. Yarışma, katılımcıların yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirmeyi amaçladığından, hikayelerin bu açıdan güçlü olması beklenmektedir.

Akıcılık kriteri, hikayenin akıcı ve anlaşılır olması açısından değerlendirilecektir. Hikayenin kolayca okunabilmesi ve anlaşılabilmesi için cümlelerin kısa ve öz olması, anlatımdaki geçişlerin doğal olması ve anlatımdaki sözcüklerin anlamlı ve doğru kullanılması gerekmektedir.

Hikayedeki olayları oluş sırasına göre anlatma kriteri, hikayedeki olayların oluş sırasına uygun olması açısından değerlendirilecektir. Hikayenin doğru ve akıcı bir Türkçe ile yazılmış olması gerekmektedir.

Anahtar kelimeler kriteri, hikayenin anahtar kelimeleri içermesi ve bu kelimelerin hikayede doğru ve yerinde kullanılması açısından değerlendirilecektir. Anahtar kelimelerin hikayede anlamlı bir şekilde kullanılması ve hikayenin akışına katkı sağlaması gerekmektedir.

Hikaye anlatımında beden dilini etkili kullanma kriteri, hikaye anlatımında beden dilinin etkili kullanılmasına uygun olması gerekmektedir.

DİĞER HUSUSLAR

1. Yarışmaya katılan eserler okulumuzdaki yazı inceleme ve seçme okul komisyonu tarafından değerlendirilecektir.
  2.  Yazı inceleme ve seçme  okul komisyonu  dereceye giren eserleri belirleyecektir.
  3. Dereceye giren öğrenci ödülleri Okul Müdürlüğü tarafından verilecektir.
  4. Yazı inceleme ve seçme  okul komisyonu Okul Müdür Yardımcısı ve 4 (dört) sınıf öğretmeninden oluşturulacaktır.

1. Ödüller daha sonra belirlenecektir.

YARIŞMA TAKVİMİ

1-Tanıtım ve Duyuru: 20/12/2023